A programterv tájékoztató jellegű, a körülmények miatt a tényleges program változhat!
A helyszínre érkezve érdemes az infoponton tájékozódni.

Állandó programok

Kézműves vásár

kép

Kézművesek, népi iparművészek és vásárosok népesítik be a „háromszöget”, és kínálják portékáikat a MOGY-on.

Fajátékok, fakanalak, vágódeszkák, táncos szoknyák és bő gatyák, hétköznapi és ünnepi viseletek, táncos cipők, furulyák és körtemuzsikák, mázas tányérok, boroskancsók és kályhacsempék, bőr karkötők és karikás ostorok, fonott kosarak és szakajtók, szalmakalapok és bugylibicskák; a kézműveses vásárban az unokáktól a nagyszülőkig mindenki találhat kedvére valót.

Gyermekvilág

Baba-mama jurta, Mesejurta, Kézműves sátor, Bemutató sátor, Csatárjáték, Hun Harcos akadálypálya…

Emlékpark

kép

Ópusztaszer a magyarság történelmének, múltjának, identitás-tudatának fontos helyszíne, Magyarország egyik legismertebb muzeális intézménye, kiállító- és kirándulóhelye, nemzeti emlékhely.

Fő attrakciója a magyarok Kárpát-medencei bevonulását ábrázoló monumentális Feszty-körkép. A körképnek helyet adó Rotundában több kiállítás is megtekinthető. A központi Árpád-emlékmű a középkori monostor romjai mellett található, a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény épületei között járva pedig megismerheti az ide látogató a szegedi nagytáj parasztságának hétköznapjait és ünnepeit.

A monostor romjain felépült Szeri Gyógynövényház és gyógynövénykert lehetőséget nyújt, hogy az egykori szeri pusztán élő szerzetesek gyógyászati és növénytermesztési ismeretei elérhetővé váljanak. A Nomád Park az eurázsiai puszta népeinek világát idézi fel régészeti leletek, néprajzi párhuzamok alapján. Az emlékparkban helyet kapott még a Puszta Háza, valamint számos kültéri szobor és emlékmű.

További információk az opusztaszer.hu honlapon.

Vendég közösségek

Gyógyító Falu

Részletek és naprakész információk a facebook csoportban.

„Márciusi Ifjak” Nemzetőr Egyesület

Az egyesület minden tagja fontosnak tartja, hogy név szerint emlékezzünk azokra, akik életüket feláldozva, hősi halált haltak a nemzetért. Nagy hangsúlyt fektetnek a Nemzetőrség 174 éves múltjának kutatására, hiszen 1848. március 15-én jött létre a „Nemzeti Őrsereg”, mely 5. a 12 pont között. Céljuk, hogy a rendezvényen a fiatalok figyelmét is felkeltve, érdekes módon mutassák be a Nemzetőrséget és annak történetét. Bemutató anyagaik között régies képek, nóták, feljegyzések, korhű tárgyak és ruházat, valamint általuk készített videóanyagok szerepelnek. Rengeteg tervük van a jövőre nézve, ezért a helyszínen szeretettel várják hasonló érdeklődésűek csatlakozását.

Johannita Segítő Szolgálat

A magyar johanniták operatív szervezete a Johannita Segítő Szolgálat. 1989-ben jegyezték be Magyarországon. Eleinte segélycsomagokat osztott; később, Németországból és más forrásokból befolyt segélyekből jelentősebb létesítményei valósultak meg, például Piliscsabán a Siló otthon számára a Johannita ház, a táti Szent György Szeretetotthon és Szent János Ispotály mosodája, jelentős támogatás az újrainduló Bethesda Kórháznak, Balassagyarmaton az idősotthon konyhájának kibővítése, Kistarcsán az Evangélikus Papnék Johannita Szeretetotthona liftje. Sok iskolát is támogat Magyarországon és a szomszéd országokban. A 2010-es években külön mentőautóval csatlakozott a Máltai Szeretetszolgálat mentőszolgálatához.

Éltető Értékeinkért Egyesület

képkép

Több éve a magyar hagyományok megőrzéséért és továbbadásáért alakult baráti társaságunk az akkori Magyarok Szövetsége érdi tagjaiból. 2009-ben – csatlakozva egy országos mozgalomhoz – megszerveztük Érden az első Magyarok Vásárát. 2014-ben elhatároztuk, hogy munkánkat szervezettebb keretben folytatjuk. Ezért 12 fővel megalapítottuk az Éltető Értékeinkért Egyesületet, mely 2015 óta működik. Fő célunk továbbra is a Magyarok Érdi Vására megszervezése volt. Kezdetektől célul tűztük ki, a magyar történelem, hagyomány és kultúra megismertetését és minél szélesebb körben való terjesztését, ezért már az első vásártól kezdve kulturális műsorral színesítettük a vásárokat. Egyik fő szempont a népi hagyományok széles körű bemutatása volt. Másik feladatunknak tekintettük, hogy lehetőleg helyi amatőr fellépőket hívjunk meg. Ezzel is erősíteni szerettük volna a közösségi összetartozást. Kezdeményezésünk sikeres volt. Iskolák, óvodák, helyi tánccsoportok, énekesek, zenészek, vers-és mesemondó fogadják el azóta is meghívásunkat.

A vásár kiemelt célja még, hogy a gyermekekkel együtt kilátogató családok megismerjék a mára már szinte feledésbe merült népi játék kultúrát is. Ezért a vásár területén kialakítottunk egy népi játszóudvart ügyességi játékokkal, kézműves foglalkoztatóval, melyhez a játszótér egyszerű játékait saját magunk készítettük természetes alapanyagokból. A nagy sikert látva játékainkat folyamatosan bővítettük, felújítottuk, átalakítottuk. Nagyon nagy büszkeségünk lett a gyermekkonyha, melynek bútorait egyesületünk egyik tagja készítette, a filc játékokat is mi magunk varrtuk. A zománcos edényeket gyűjtöttük, és újakat is vettünk.

A Magyarok Érdi Vására bekerült az érdi Értéktárba, valamint nagy örömünkre a Pest Megyei Értéktárba is. Játszó udvarunkkal azóta is szívesen megyünk rendezvényekre, falunapokra. Több éve már rendszeres meghívást kapunk a Tűzzel-Vassal Fesztiválra.

Vitéz Molnár V. József emlékpont

kép

Szeretettel várjuk a kedves tanítványokat és érdeklődőket a Molnár V. József nevét viselő emlékponton, hogy ott beszélgethessünk a Kárpát-Haza Krónikása, a Kárpát-Haza Tanítója, azaz Jóska bácsi példaértékű személyiségéről, életútjáról, a mindnyájunknak biztos alapot adó előadássorozatairól, közösségeket formáló útmutatásairól, hagyományainkra épülő és irányt mutató jövőképéről, örökérvényű szellemiségéről és annak tovább éltetéséről! Szeretettel: Kovács-Hárs Klári, Sipos Kata, Bognár Erzsébet Katalin és még sokan mások.

Mester Gerendák Emlékháza

képkép

Igazán különleges vendégként érkezik az idei MOGY-ra a Mester Gerendák Emlékháza, mely a Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élményparkot mutatja be az érdeklődőknek.

Kurkó János minden nap tart előadásokat a kivételesen értékes kezdeményezés 10 éves történetéről és lehetséges jövőjéről, de elhozza a kezdeteket részletesen bemutató Szú, moly, rozsda című könyvét is.

Szentgyörgyi Sólymok Hagyományőrző Íjászegyesület

kép

Az egyesület célja az V-X. századig terjedő időszak íjászhagyományainak megőrzése, népszerűsítése, a tradicionális íjászatnak, korabeli harcmódoknak és egyéb hagyományoknak (kézművesség, öltözködés, gasztronómia, stb.) gyakorlása, bemutatása, népszerűsítése előadások keretében, a korszak történelmi örökségének ápolása, tudatosítása, példaértékű tapasztalatainak felhasználása. Az egyesület meg kívánja ismertetni a hagyományőrző művészeti foglalkozásokat, és azok tudásanyagát életben kívánja tartani.

2023. 08. 11. péntek

Nemzetvédelmi Szabadegyetem

Nagyszínpad

10:00 Németh Henrik, Andrási István, Vukics Ferenc: Megnyitó és sajtótájékoztató
11:00 Szekeres Éva (VDTA Gyermekvédelmi Kutatócsoportjának vezetője):
A gender ideológia gyakorlati működése
A gender üzlet és lobbi a világban és Magyarországon
12:00 Szekeres Katalin (VDTA Gyermekvédelmi Kutatócsoportjának vezetője):
A gender ideológia gyakorlati működése
A gender propaganda által széles körben elterjesztett csúsztatások, hazugságok
13:00 Szabó Gyula: Magyar népköztársaság egyházpolitikája 1948-tól 1990-ig
14:00 Litkei Máté, Tóth Máté, Kanász-Nagy Máté: Hazánk a klíma és energia viszonylatában
15:00 Ultrahang: Stier Gábor, Hidegkuti Konstantin, Vukics Ferenc: Az orosz-ukrán háború aktualitásai és hatása Magyarországra
17:00 Horváth Szilárd: Búzaszem Iskola, avagy hogyan legyenek a gyermekek ügyesek, lelkesek, eszesek

Előadóterem (Múlt-Tan-Terem)

11:00 Diószegi Szabó Pál: Az Árpázi fejedelmek története Álmostól Gézáig
12:00 Véghelyi Péter: A magyar nyelv eredete
13:00 Kiss Maotun István: A magyarok európai harcai 899 és 970 között
14:00 Miklós Péter: A 907-es pozsonyi csata országmentő jelentősége
15:00 Fejes Zsolt: II. Rákóczi Ferenc áldozata és személyes tragédiája
16:00 Kőrösi Mária: Gondolatok a magyar nemzet függetlenségi harcáról, a magyar állam önvédelméről – 1848/49 a tanulságok tükrében
17:00 Bene Gábor: A Horthy korszak revíziós eredménye és sikerének oka
18:00 Németh Zoltán, Vésey Kovács László: Lesze-e vize e században Magyarországnak? (új kihívások – régi tudások)
19:00 Újváry Zsuzsanna: Az Árpád-házi királylányoktól az újkori nagyasszonyokig…
A nők társadalmi szerepe a Magyar Királyságban
20:00 MOGY Mozi: Áldozatok 2006 (Nagy László emlékére)

Előadó sátor

11:00 Wittinger Attila: Megmaradásunk minőség kérdése
13:00 Mandics György: A Jenyiszejtől Pannóniába:
A magyarok honfoglalása a rovásírás szerint
14:00 Tisza András: Kik a rokonaink Európában

15:00 Pósa Roland, Motika Dezső: A magyar mezőgazdaság múltja-jelene-jövője két állattartó gazda szemszögéből
16:00 Langmár Gergely: ÉLŐ táj, ÉLŐ víz, ÉLŐ talaj
17:00 Téglásy Imre: A továbbélésünket szolgáló testi és lelki termékenység
18:00 Véghelyi Péterné: Képes magyar eszélyesség (logika) és a képtelen digitális mérgezettség
19:00 Drábik János: Civilizációk harca és a magyar nemzet.

Bemutató Sátor

13:00–14:00 Déri János (Hortobágyi Madárkórház): A magyar lélek és a madarak kapcsolata

14:00-16:00 Kapcsolatok vándorútja a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal
A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom egy sétára, vándorútra és találkozásra hív. Járj végig egy utat, amit neked/nektek készítettünk. Gondolkodtató, vicces, nyugodt és mozgalmas feladatokkal. Az út a kapcsolatainkról szól, mert hiszünk abban, hogy ezen múlik az életünk minősége. Gyere el a forgatagban az egész útra, vagy egy-egy pontra. Kapcsolódj össze önmagaddal, társaddal… A séta a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom asztalától indul. Itt beszélgetésre, királyfis, királylányos fényképezkedésre, kapcsolati játékokra is van mód.
15:00-16:00 Flow Chat Randi®
Találd meg lelki rokonaidat! Az Egyetemes Emberi Tisztelet – modellje–módszere–játéka, amiben találkozhatsz Önmagaddal és Másokkal. Vezeti: Dunai Attila HR filozófus, családi csapatépítő–mester (Három Királyfi Három Királylány Alapítvány)

Ártéri társasjáték sátor

13:00–17:00 Lords of the Valley – A völgy urai társasjáték

képkép

A magyar Alföld helyes tájhasználata létfontosságú. A modernkori területhasználat és vízkormányzás több olyan tragikus hosszútávú folyamatot indított el, amik tünetei mára nyilvánvalóak. Súlyos hidrológiai szélsőségek (árvíz-belvíz-aszály akár ugyanabban az évben, akár ugyanott), vízvagyon vesztés, leromlott ökológiai állapot, elnéptelenedő, elszegényedő és kiszolgáltatott vidék. A változtatás igénye egyértelmű, ugyanakkor egy új, 21. századi ártéri gazdálkodás megvalósítása már korántsem az. A kérdéskör sok szakterületet érint, emellett egymásnak ellentétes érdekek, részleges információhiány és korlátozott kommunikáció jellemzi.

Bár a vízrendezés és az élhető tájhasználat problémája Magyarországot rendkívül súlyosan érinti, nem egyedülálló kihívás. Lengyel szakemberek kb. egy évtizede fejlesztenek egy sokszereplős, összetett társasjátékot (Lords of the Valley), ami kifejezetten az árvíz és a területhasználat kapcsolatáról szól. A célközönség: döntéshozók, a különböző szakterületek képviselői, lakosság. A lengyel-magyar fejlesztésű játék egy közösség-, képesség- és ismeretfejlesztő eszköz. A játék az árterek (pl. a Tisza-völgy) sokszereplős, soktényezős hasznosításán keresztül mutatja be az információcsere, az alkalmazkodás, a csapatmunka és a közös célok, értékek fontosságát. Szintén rávezet a szakmák (agrárium, területfejlesztés, természetvédelem, közgazdaságtan, műszaki, stb.) közti párbeszéd fontosságára. A játékosok különböző szerepkörökben (gazda, vízügyi hatóság, önkormányzati döntéshozó, bankár, természetvédő szervezet) befolyásolhatják az ártér területhasználatát, vízkormányzását és így környezeti állapotát, jövőjét.

A játék fokgazdálkodásnak megfelelő elemeit magyarok bevonásával dolgozták ki (Szövetség az Élő Tiszáért, BME VKKT). A társasjátékot a BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékén 5. éve építő- és környezetmérnök hallgatók órarendi keretek között rendszeresen használják. A játékot 10-36 fő játszhatja, és ~3 órás elfoglaltságot jelent.

Aki szívesen játszana, kérem jelentkezzen: Kozma Zsolt harpgyik@gmail.com.
További információ: szabályismertető videó magyarul, a fejlesztők saját angol leírása és egy rövid, feliratos ismertető videó.

Gyermekvilág

10:00–18:00 Csatárjáték
10:00–18:00 Hun harcos akadálypálya
10:00–18:00
Éltető Értékeink Egyesület: Népi ügyességi játékok

Mesejurta

11:00 Kátai Piroska Sella: Anasztázia mesék a szibériai tajgából
14:00 Olasz Etelka
(vándor mesemondó): Péter és Pál (népmesék, népdalok, mondókák)
15:00 Baranyi Ildikó: Bergendócia meséi
16:00 Kátai Piroska Sella: Anasztázia mesék a szibériai tajgából
17:00 Olasz Etelka
(vándor mesemondó): Tündértánc (ősi legendák, dalok, mesék)

Kisszínpad

15:00 O'csó Lecsó

kép

A zenekar tagjai külön-külön már foglalkoztak zenéléssel, de így együtt először próbálják ki magukat. Hangszerelésük formabontó, de a dallamvilágukban próbálnak az autentika felé hajolni. Nagy Kristóf (szaxofon), Gilinger Antal (harmónika), Hajnal János (klarinét, furulya, kaval), Pataki Ádám (dob)

16:00 Kolompos Együttes

17:00 Külsőrekecsin és Trunk fiatal hangyományőrző táncosai

A csángó magyar fiatalok Külső-Rekecsin és Trunk nevű falvakból érkeznek. A csángó magyarság ~500 éve szakadt el az anyaországiaktól, a mohácsi vész után, ennek ellenére sok helyen még ma is őrzik az archaikus, régi magyar beszédet. Idén ők a 21. csoport, akiket 2001 óta fogad Békésszentandrás települése, hogy a magyar nyelvet, a magyar történelmet és kézművességet megismerhessék és gyakorolhassák, mert „Minden magyar felelős minden magyarért!” Sajnos a többségi román politika lakóhelyeiken hátrányosan viseltetik irántuk, pedig még a leírások alapján is korábban élt ott Moldvában a magyarság, mint a románság, akiket a kunok, mint olaszországi pásztornépet telepítettek be a Havasalföldre. A magyar kormány több mint 20 éve biztosít magyar nyelvű oktatást Moldvában, az óvodától a középfokig, ez ~250 000 fő katolikus csángó magyar számára bír kiemelkedő jelentősséggel, ugyanis nyelvük nagyon nagy veszélyben van a beolvasztási folyamatok miatt. A fiatalok a táncos bemutatkozással izelítőt adnának a máig megőrzött hagyományukból, ami hasonló a távoli Kelet-Ázsiában, az Újguroknál megtalálhatóhoz. A ruházatuk egyes vélemények szerint (mint a keptár) rovásírást mutat.

18:00 Csürhe Banda, Paksi Bourdonosok

kép

A Csürhe Banda tagjai először a néptánc világába nyertek betekintést, eközben mindenkit megragadott egy népi hangszer. Már több éve próbálkoznak a hangszerek minőségi megszólaltatásával, de együtt csak két éve muzsikálnak. Kis- és Nagymagyarországi autentikus népzenét játszanak. A banda Hódmezővásárhelyről származik, tagjai: Kovács Anna Karola (hegedű), Hajdú Botond Xenosz (brácsa), Somogyi Attila (harmonika), Vakulya Bence (nagybőgő)

kép

A Paksi Bourdonosok a Pro Artis Alapfokú Művészei Iskola tanulói, Havasréti Pál zenetanár-népzenész növendékei (tekerő, citera, ütőgardon, dob, nagybőgő hangszereken). A formáció nagyszerű példája a falun tanult, tiszta forrásból szerzett zenei anyanyelv átadásának. Alkalmanként gyermekek szülei is csatlakoznak az örömzenéléshez, követendő példát mutatva így a hasonló népzenei műhelyeknek.

Koncert és táncház

Nagyszínpad

19:00–22:00 Táncház
A Tücsök Zenekarok, valamint Patyi Zoli és Havasréti Pál közreműködésével.

Kisszínpad

19:00 NEMO Ifjúsági Zenekar

kép

2020 szeptemberében Pongó Ottó zenetanár egy zenész barátja javaslatára általános iskolás gyerekek részére indította el a Rock-Sulit. A környék tehetséges gyerekeit gyűjtötték össze. Billentyű, dob, basszusgitár és gitároktatás zajlik náluk második osztálytól nyolcadik osztályig bezárólag. Másfél év alatt öt fős stabil zenekar alakult a legtehetségesebb gyerekekből. A zenekarral koncert turnéra indultak. Egyik daluk youtube-nézettsége két hónap alatt meghaladta a 60.000-et és nézettsége napról napra nő. Élő koncertrészletüket egyetlen nap alatt több, mint 19.000 ember nézte meg. Büszkék rá, hogy dalaik sikere által az ország sok pontjára eljutott a hírük, de azt is mondhatjuk, hogy a világ számos pontjára, mivel videóikat szerte a világon nézik, ahol csak magyar emberek élnek; Európa, Amerika, sőt még Afrika több országában is.

A sikernek köszönhetően sok meghívást kapnak, hiszen ritka, hogy általános iskolás gyerekek ilyen magas színvonalon zenéljenek, énekeljenek élőben.

20:00 Nimril hangfürdö és misztikus rock koncert
A hangfürdő relaxációs, meditációs hangfürdő tibeti hangtálakkal, zenei és ének aláfestéssel. Érdemes fekve élvezni és erre készülni matraccal, pokróccal. A misztikus rock koncert spirituális megélésekből, vívódásokból származó dalszövegek szimphometal zenével.

21:00 Egység Zenekar

22:00 Áldás Együttes

Vendég közösségek

Pro Cultura Subcarpathica

15:00-18:00 Bemutatkozik Kárpátalja: „Kik is vagyunk, honnét jöttünk?”
15:00 Dr. Orosz Ildikó (a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke): Az ismeretlen Kárpátalja, a mi szemszögünkből
15:45 Molnár Krisztina: A Pro Cultura Subcarpathica bemutatása
16:00 Dr. Váradi Natália: Fókuszban a tehetség Kárpátalján! A Genius Jótékonysági Alapítvány programjai
16:20 Kepics Andzselika: a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola bemutatása
16:40 Mester András: A KMKSZ és a Kárpátaljai Turisztikai tanács szerepe a közösségszervezésben
17:00 Birtók Vanessza: A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és „Rákóczi-tour” Turisztikai Információs Központ bemutatása
17:10 Fodor Éva: A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség bemutatása
17:25 Balog János: Az Egán Ede Szakképzési Centrum bemutatása
17:45 Jakab Andrea: A P. Frangepán Katalin Gimnázium és a Kárpátaljai Magyar Líceum bemutatása

18:00-20:00 Kárpátalja kincsei
18:00 Kész Barnabás: Kárpátalja néprajzi bemutatása
18:40 Kész Barnabás: Kárpátalja népi viseleteinek bemutatása
19:00 Kepics Andzselika: Kárpátaljai népdalok tanulása
20:00 Filmvetítés: A Sátán fattya (2017, Zsigmond Dezső, 1 óra 40 perc)

Mester Gerendák Emlékháza

11:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark
14:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark
17:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark

Gyógyító falu

10:45 Nyitó Szer
11:00 Horváth Bozsena:
Meridián torna (a tó melletti nagyréten)
11:00 Remete Tamás: Bor-kenyér-só-búvó patak, mely ott folyik a sziklák alatt
12:00 Czidor Mária: A tudatos teremtés iskolája.
14:00 Horváth Bozsena: A csakrák jelentősége
15:00 Jurácsik László (kulcsmester): Kérdések és válaszok
16:00 Szabóné Víg Erika: Hogyan kezeljük hatékonyan a mindennapi feszültségeket?
17:00 Kovács József (táltos és bűvellő): A Magyarok próféciái.

Rovás sátor

10:00–18:00 Rovás közösség: Forrai Sándor kiállítási anyaga kiegészítésekkel
12:00–17:00 Rovás foglalkozás:
Gyerekeknek és felnőtteknek kezdő szinttől haladóig
17:00–20:00 Kárpát-medencei rovók: Kötetlen beszélgetés a rovásról

SZKITA Egyesület

11:00–11:20 Josovits Edit: HUN-SZKÍTA tudat és gyakorlat a KÖZÖSSÉG ŐSI szolgálatában
11:20–11:50 Josovits Edit: 5000 éves HUN energetikai gyógyászati alapok, tudományos leletek: tű nélküli akupunktúrás DNS aktiválás az ősi tudás alkalmazásával
11:50–12:30 Ludányi Horváth Attila: Szkíta ÖRÖKSÉGÜNK a SZAKRÁLIS társadalmi REND
13:00–13:40 Subás Bódi Tibor: A magyar teremtő szer elemei és megnyilvánuló hatásai
14:00–14:40 Dr. Tamasi József: Őseink gyógyászata hogyan határozza meg a jövő orvoslását
15:00–15:40 Nagy Gábor: A Szkíta nemzetiség stratégiai terve
16:00–16:40 Schall Attila: Gyógyítás és valós kapcsolat az égi világgal a magyar hagyományban Nimródtól Mátyásig (gyakorlati útmutató, hogy mit ültess, hogy egészséges maradj)
17:00–17:40 Az egészségtudatosság lehetőségei
Orosz M. Zoltán:
A civil összefogás lehetőségei az egészséges lakókörnyezetért (Lásd GÖDI ELBUKÁS tanulságai)
Daróczi Zoltán: Ipari beruházás mellett hogyan lehet életben maradni (Lenni vagy nem lenni)
18:00–18:40 Kiss Zoltán Nitai: Legyen B terved az önellátásra
19:00–19:45 Alexander Horsch: Ősi hangszereken (koncert)

2023. 08. 12. szombat

Kápolna

10:00 Református istentisztelet Bereczky Zoltán vezetésével
11:00 Az ipolybalogi Szent Korona másolat ünnepélyes érkezése
11:30 Ökumenikus imádság Bereczky Zoltán, Böjte Csaba és Ferenc György vezetésével
12:00 Katolikus szentmise Böjte Csaba és Ferenc György celebrálásával

Nemzetvédelmi Szabadegyetem

Nagyszínpad

10:00 Földi László, Földi-Kovács Andrea: A MOGY szerepe a nemzetközi világban
11:00 Szabó Blanka
A „Járdányi Pál emlékére” rendezett Országos Népzenei Verseny MOGY különdíjasa, aki a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, AMI növendéke, Sáriné Szebenyi Judit tanárnő énekes tanítványa. Magyarszováti népdalokat és Lészpedi egyházi népénekeket énekel.
11:10 Potápi Árpád János (nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a MOGY fővédnöke)
12:00 Tulipános Énekpáros (Mázas Jázmin, Nagy Nina Natália)
A „Járdányi Pál emlékére” rendezett Országos Népzenei Verseny MOGY különdíjasai, akik gödöllői Frédéric Chopin Zenei AMI növendékei, Benedek Krisztina tanárnő tanítványai. Műsorukban bukovinai szerelmes népdalok és sárközi szüreti népdalok hangzanak el.
12:10 Ultrahang közönségtalálkozó: Robert C. Castel, Somkuti Bálint, Nógrádi György
14:00 Bedő Imre:
Amit az identitásról tudni kell!
16:00 Balatoni Kata, Szerényi Béla:
Anyanyelvű kultúra, nemzeti önazonosság, művészettel nevelés új perspektívája a köznevelésben
17:00 Gáspár Kolos, Mohácsy István, Edmár Attila:
Az ifjúság szerepe a nemzetpolitikában

Előadóterem (Múlt-Tan-Terem)

10:00 W. Gy. Annamária: Kun identitàs, eredettudat, kun családfàk
11:00 Köő Artúr: A magyar népességfogyás oka a Kárpát-medencében
12:00 Domonkos László: Magyar hadsereg helytállása a II. világháborúban
13:00 Ámon Antal: Az 1956-os forradalom hozzájárulása a nagyobb nemzeti megbecsülésünkhöz
14:00 Borvendég Zsuzsanna: A Kádár-rendszer máig ható pénzügyi csalása
15:00 Resperger István: Keleten a helyzet változatlan
16:00 Báger Gusztáv: Rendszerváltás és etika - privatizáció és korrupció
17:00 Kondor Katalin: Rabok lettünk vagy szabadok?
18:00 Magyar István
(alezredes): A modern magyar hadsereg szervezési elvei
19:00 Bedő Imre, Vukics Ferenc: A nemzet válságálló képessége
20:00 MOGY Mozi: TAYOS – Móricz János (1923-1991) ecuadori kutatásainak ismertető dokumentumfilmje

Előadósátor

10:00 Juhász Zoltán, Vukics Ferenc: A közösségépítés nehézségei
11:00 Szabó Zoltán:
Fellegajtó nyitogató
Az ostor szakrális szerepe a magyar- és a világtörténelemben
12:00 Christe Dániel
(őrnagy), Molnár Béla (őrnagy): Az orosz-ukrán háború lövész, harckocsizó és tüzér szemmel
13:00 Varga Domokos György: Felelős civil politizálás a hatalmi gépezetek és hálózatok ellen
14:00 Véghelyi Péter: A kifordult idő
15:00 Horváth Tamás: Felelős civil politizálás a hatalmi gépezetek és hálózatok ellen
16:00 Horváth Tamás, Varga Domokos György: A média szerepe és felelőssége a nemzetegyesítésben
17:00 Ölveczky István: A magyar társadalom felzárkózási lehetősége a nyugat-európai társadalmakhoz
18:00 Bereczky Zoltán: A mennyezetkazettás templomok üzenete a mai magyar keresztények számára
19:00 Bereczky Zoltán, Versegi Balázs: A történelmi egyházak és a magyar keresztény kultúrában élők kapcsolata

Bemutató Sátor

11:00-12:00 Flow Chat Randi® Találd meg lelki rokonaidat! Az Egyetemes Emberi Tisztelet – modellje–módszere–játéka, amiben találkozhatsz Önmagaddal és Másokkal. Vezeti: Dunai Attila HR filozófus, családi csapatépítő–mester (Három Királyfi Három Királylány Alapítvány)

11:00-16:00 Kapcsolatok vándorútja a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal
A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom egy sétára, vándorútra és találkozásra hív. Járj végig egy utat, amit neked/nektek készítettünk. Gondolkodtató, vicces, nyugodt és mozgalmas feladatokkal. Az út a kapcsolatainkról szól, mert hiszünk abban, hogy ezen múlik az életünk minősége. Gyere el a forgatagban az egész útra, vagy egy-egy pontra. Kapcsolódj össze önmagaddal, társaddal… A séta a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom asztalától indul. Itt beszélgetésre, királyfis, királylányos fényképezkedésre, kapcsolati játékokra is van mód.

13:00–14:00 Déri János (Hortobágyi Madárkórház): A magyar lélek és a madarak kapcsolata

14:30–15:30 Varga Domokos György: Szilaj Csikó közönségtalálkozó

Ártéri társasjáték sátor

13:00–17:00 Lords of the Valley – A völgy urai társasjáték

képkép

A magyar Alföld helyes tájhasználata létfontosságú. A modernkori területhasználat és vízkormányzás több olyan tragikus hosszútávú folyamatot indított el, amik tünetei mára nyilvánvalóak. Súlyos hidrológiai szélsőségek (árvíz-belvíz-aszály akár ugyanabban az évben, akár ugyanott), vízvagyon vesztés, leromlott ökológiai állapot, elnéptelenedő, elszegényedő és kiszolgáltatott vidék. A változtatás igénye egyértelmű, ugyanakkor egy új, 21. századi ártéri gazdálkodás megvalósítása már korántsem az. A kérdéskör sok szakterületet érint, emellett egymásnak ellentétes érdekek, részleges információhiány és korlátozott kommunikáció jellemzi.

Bár a vízrendezés és az élhető tájhasználat problémája Magyarországot rendkívül súlyosan érinti, nem egyedülálló kihívás. Lengyel szakemberek kb. egy évtizede fejlesztenek egy sokszereplős, összetett társasjátékot (Lords of the Valley), ami kifejezetten az árvíz és a területhasználat kapcsolatáról szól. A célközönség: döntéshozók, a különböző szakterületek képviselői, lakosság. A lengyel-magyar fejlesztésű játék egy közösség-, képesség- és ismeretfejlesztő eszköz. A játék az árterek (pl. a Tisza-völgy) sokszereplős, soktényezős hasznosításán keresztül mutatja be az információcsere, az alkalmazkodás, a csapatmunka és a közös célok, értékek fontosságát. Szintén rávezet a szakmák (agrárium, területfejlesztés, természetvédelem, közgazdaságtan, műszaki, stb.) közti párbeszéd fontosságára. A játékosok különböző szerepkörökben (gazda, vízügyi hatóság, önkormányzati döntéshozó, bankár, természetvédő szervezet) befolyásolhatják az ártér területhasználatát, vízkormányzását és így környezeti állapotát, jövőjét.

A játék fokgazdálkodásnak megfelelő elemeit magyarok bevonásával dolgozták ki (Szövetség az Élő Tiszáért, BME VKKT). A társasjátékot a BME Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékén 5. éve építő- és környezetmérnök hallgatók órarendi keretek között rendszeresen használják. A játékot 10-36 fő játszhatja, és ~3 órás elfoglaltságot jelent.

Aki szívesen játszana, kérem jelentkezzen: Kozma Zsolt harpgyik@gmail.com.
További információ: szabályismertető videó magyarul, a fejlesztők saját angol leírása és egy rövid, feliratos ismertető videó.

Gyermekvilág

10:00–18:00 Csatárjáték
10:00–18:00 Hun harcos akadálypálya
10:00–18:00 Éltető Értékeink Egyesület:
Népi ügyességi játékok
10:00–18:00 Hajnalcsillag Értékőrző Egyesület: Népi ügyességi játékok
10:00–18:00 Így tedd rá! Táncos pálya

Mesejurta

10:00 Olasz Etelka (vándor mesemondó): Rózsa és Ibolya (szüretről, kenyérről, hagyományokról)
11:00 Zsirmik István: Ázsiai zenés mesék
12:00 Szendrey Marót Ervin: Zenés kalandozás a magyar évezredekben
13:00 Papp Kornélia, Kertész József: Mag, mag, búzamag, benne aluszik a nap
14:00 Olasz Etelka (vándor mesemondó): Ősök hangja szólal bennem (eleink mondái, dalai, meséi gyerekeknek és felnőtteknek)
15:00 Geráné Onódy Tünde (Pompás Napok): Interaktív népmesefoglalkozás
16:00 Baranyi Ildikó: Bergendócia meséi
17:00 Kátai Piroska Sella: Anasztázia mesék a szibériai tajgából

Kézműves sátor

10:00–13:00 Nagycsaládosok Országos Egyesülete: nemezelés, origami, papír és filc figurák
10:00–11:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: nemezelés
11:00–12:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: fafaragás

13:00–17:00 Nagycsaládosok Országos Egyesülete: karkötő, legyező, levendulás meglepetés
13:00–14:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: nemezelés
14:00–15:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: fafaragás

14:00–16:00 Családi foglalkozás Platthy István rajzterapeutával
A nyár alkotó módú feldolgozása népművészeti motívumok segítségével színes ceruzákkal

Az immár több mint 33 éve működő Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület alkotóműhelye Baranya megye gyermekvédelmi lakásotthonaiban és gyermekotthonaiban élő, hányatott sorsú, veszélyeztető családjukból kiemelt, traumatizált és érzelmileg elhanyagolt gyermekekkel, serdülőkkel, utógondozott fiatalokkal foglalkozik.

Művészetterápiás műhelyünkben többek között a természet változásrendjére épülő, önkifejező alkotó programot valósítunk meg hosszú évek óta, amely az eredendő gyermeki kifejezésmódra, a belső látásra, és az ebből táplálkozó népi műveltségre, ősi természet-mitológiára épít. A terápiás foglalkozásokon részt vevő gyerekek, fiatalok és felnőttek a népi motívumokat nem másolják, hanem azokat belülről átélve, értelmezve, tovább gondolva teremtik meg saját szimbolikus képi világukat, amely akár keretet is adhat saját elszenvedett traumáik, érzelmi elhanyagoltságuk önkifejező módú, szabad feldolgozásához, önvalójuk megtalálásához, énük szerves megéléséhez. A népművészet formavilágának vizuális nyelvi gondolkozásmódjára jellemző, hogy leképezi a természet és a benne élő ember szorosan egymásba kapcsolódó testi-lelki folyamatait. A művészetterápia saját eszköztárával ezeket a bennünk élő, sokszor tudattalan tartalmakat nem direkt, hanem tapintatosan indirekt módon közelíti meg.

Bemutató Sátor

10:00–16:00 Farkas L. Rozália: Népmesés társasjáték, mesekártya, oktatás-nevelési tanácsadás szülőknek

Kisszínpad

10:00 Maszk bábszínház: Történelmi várregék

11:00 Hangszersimogató és táncház
A Népzenei Kamaraműhely ifjú népzenészei és a Hatetudnád Tánctanoda táncosai számítanak a közelebb merészkedők érdeklődésére, akiket játékba és táncba hívnak.

12:00 Hórihorgas Hujákolók: Gólyalábas-óriásbábos interaktív zenés parasztkomédia

13:00 Hangszersimogató és táncház
A Magyar Tekerőzenekar bemutatja a tekerő muzsikát, vagyis a „nyenyere” csínját bínját, amelyhez a Hatetudnád Tánctanoda mutatja a lépéseket.

15:00 „Tudom én már…!”
A Juhász Zenekar interaktív családos koncertje, amely bejárja a Kárpát-medencei zenei dialektusait; a furfangos mesélővel, Virág Gyurival.

16:00 Gyermek néptáncgála
A Hatetudnád Tánctanoda több csoportjának táncát csodálhatjuk meg, egy kisebb „néptánc gála” keretében, a táncegyüttes vezetők, Számfira Máté (Junior Príma Díjas) és Számfira-Nagy Zita (Népművészet Ifjú Mestere) táncosok szerkesztésében, melyet a Juhász Zenekar kísér.

Koncert és táncház

Nagyszínpad

15:00 A Mentés Másként Együttes házigazda zenekar frissen megjelent, „Útitárs” lemezének ünnepi bemutató koncertje, meghívott vendégekkel: Nyíri László (hegedű), Ivánovics Viktor (tambura, ének), Szokolay Dongó Balázs (furulyák, fujara, duda, doromb ének), Népzenei Kamaraműhely (ifjú népzenészek együttese).

18:00 A Magyar Tekerőzenekar az Anyaország egyik leghangzatosabb nagy-együttese, akik házigazda zenekarrá válnak a páratlan, ritkaság számba menő koncertjükkel.

19:00–22:00 Táncházi forgatag az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
A táncokat vezeti: Számfira Máté és Számfira-Nagy Zita
19:00 Moldvai táncház a Népzenei Kamaraműhellyel
20:00 Dél-alföldi táncház a Magyar Tekerőzenekarral
21:00 Erdélyi táncház a Talléros Együttessel

Kisszínpad

18:00 Z-Generáció
19:00 FankaDeli
21:00 AGE Zenekar

Vendég közösségek

Nagyrét

12:00 Páros lovas ügyességi verseny
17:00 Köböre bemutató a Magyar Kökpár Szövetség játékosai és a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület tagjai részvételével.

Malom rét

11:00-18:00 Veteránjármű felvonulás és kiállítás

kép

A Dél-Alföldi Veteránjármű Egyesület, a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete, és a Hódmezővásárhelyi Veteránjármű Baráti Kör közösségének hála, idén is kiállítjuk a régi idők autócsodáit a Magyarok Országos Gyűlésén. A találkozó célja, hogy veteránautós barátainknak hangulatos körülmények között biztosítsunk lehetőséget az együttlétre, valamint a rendezvény látogatói is megcsodálhassák a szemet gyönyörködtető, igényesen restaurált járműtörténeti ritkaságokat.

09:00-14:00 Szituációs íjászverseny (nevezés 07:30-tól)

kép

az Országos Baranta Szövetség szervezésében
Regisztrációs felület és versenykiírás

Pro Cultura Subcarpathica

11:00–13:00 Mester Andrea kézműves foglalkozást tart gyerekeknek és Kokas Erzsébet gyermekjátékokat tanít
13:00–14:00 Puskás Róbert és Puskás Ildikó kárpátaljai káposztáspaszuly kóstolóra hívja az érdeklődőket
16:00-18:00 A Kokas banda: Kárpátalja táncai dalai
18:00-20:00 Könyvbemutató és előadás: A „Struggle for Survival” / Küzdelem a megmaradásért. A kárpátaljai magyarok (1944–2022)
Szerzők: Prof. Dr. Csernicskó István az MTA tagja, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Dr. Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke, Dr. Molnár D. Erzsébet, a főiskola docense, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont igazgatója, Dr. Váradi Natália főiskolai docens, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója, Darcsi Karolina főiskolai tanár, a KMKSZ politikai-kommunikációs titkára.
A könyv fejezeteit bemutatják:
1. Dr. Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő
2. Szilágyi Zsolt az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platform alelnöke
3. Dr. Orosz Ildikó
4. Prof. Dr Csernicskó István
5. Dr. Váradi Natália

20:00 Dokumentumfilmek Kárpátaljáról:
21TV Ungvár: Életre ítélve
– dokumentumfilm a KMKSZ- ről (2019, 40 perc)
21TV Ungvár: A tölgyfa – dokumentumfilm a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola születéséről (2021, 48 perc)

Mester Gerendák Emlékháza

11:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark
14:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark
17:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark

Gyógyító falu

09:30 Nyitó Szer
10:00 Horváth Bozsena:
Meridián torna (a tó melletti nagyréten)
10:00 Katona Mária:
Szellemi gyógyítás,az új kor tudománya
11:00 Gyenis Gábor: A Létezés alapjai. Avagy hogy segít a gyógyulásban a megismerés.
12:00 Milkovics István: A teremtés ajándéka, az új idők eljövetelére.
14:00 Szijártó Csilla (vízgazdálkodás): A létalap-önellátás nyugalma, mint gyógyító erőd I.
15:00 Szijártó Csilla (vízgazdálkodás): A létalap-önellátás nyugalma, mint gyógyító erőd II.
16:00 Kálmán Lőrinc: Az Energia hatása és alkalmazása harmadik szemmel.
17:00 Somogyi Péter (a lélekszerelő): Gyógyulás 5 lépésben – a lelki okok megismerésének buktatói.
20:00 Kovács József (táltos és bűvellő): Szakrális dob-szer (a tó melletti nagyréten)

Rovás sátor

10:00–18:00 Rovás közösség: Forrai Sándor kiállítási anyaga kiegészítésekkel
10:00–12:00 Rovás foglalkozás: Gyerekeknek és felnőtteknek kezdő szinttől haladóig
13:00–17:00 Rovás foglalkozás:
Gyerekeknek és felnőtteknek kezdő szinttől haladóig
17:00–20:00 Kárpát-medencei rovók: Kötetlen beszélgetés a rovásról

SZKITA Egyesület

10:00–10:40 Dr. Bardócz Zsuzsa, Botka István: Az új világ és a rend?
11:00–11:40 Kozma Éva: Az akkumlátorgyártás halálos veszélyei SZÁMOKBAN
12:00–12:40 Dr. Kovács Mónika, Fekete Zoltán: Kovid után szabadon - kiút a mókuskerékből
13:30–14:15 Dr. Pócs Alfréd: Legyenek újra a szkíták hatalmon az egész világon
14:30–16:00 Dr. Hossó Andrea: Nemzetközi körkép - Áttekintés a világ és Magyarország helyzetéről
16:15–17:00
Dr. Ormay Péter:
Gyermekkori „védő”-oltások felülvizsgálatának kezdeményezése
Dr. Szilák László: Az MRNS vakcina gyermekeinkbe „kényszerítése” a kötelező oltások révén
Pállay-Kovács Szilvia: Új generációs gyermekek, a gyermekek lelki egészsége
17:30–18:15 Alexander Horsch: Ősi hangszereken (koncert)

2023. 08. 13. vasárnap

Kápolna

10:00 Református istentisztelet Bikádi László Károly vezetésével

Nemzetvédelmi Szabadegyetem

Nagyszínpad

10:00 Platthy István: Az eredendő kifejezésmód: a művészet születése a kisgyermekben, és a népművészetben

Az eredendő kifejezésmód velünk született adottság, amely a bennünk rejlő ősképek segítségével lehetőséget ad önmagunk és a világmindenséggel való viszonyunk megfogalmazására. Ez a képesség kisgyermek és óvodás korban bontakozik ki, a társadalom előhívó hatására. Felnőttkorban a népművészetben, a törzsi művészetben és az ősi művészetekben élt, él tovább. Sajnos a modern tömegkultúra és a helytelen közoktatási gyakorlat hatására iskolás korban a gyermeki ábrázolásból fokozatosan eltűnik ez a képesség. Szerencsére azonban ez az adottság nem irtódik ki az emberből, hanem csak visszahúzódik a lélek legmélyére, a tudattalan világába, ahonnét újból előhívható még felnőttkorban is. Így újból tudják használni belső látásukat, mely előhívja a lélek tudattalan, mélyebb tartalmait, az ősképek segítségével meg tudják fogalmazni önmaguk belső világát a nem tanult alkotók is, maguk és mások örömére.

Az eredendő kifejezésmód elsődleges megnyilvánulási formája a gyermekművészet, a népművészet, a népi képzőművészet, melyek sajátos törvényekkel rendelkező területei a vizuális művészetnek, az önkifejezésnek.

11:00 Bese Bors Botond
A „Járdányi Pál emlékére” rendezett Országos Népzenei Verseny MOGY különdíjasa, aki a gödi Búzaszem Katolikus Általános Iskola és AMI növendéke,Bese Botond dudás mester fia és tanítványa. Műsorában a duda muzsika fordulatos sodrása ejti csodálatba a hallgatót.
11:10 Helstáb Ákos: Organikus pedagógia
12:00 Tóth Máté: Állam, nemzet, primordializmus

kép

Az állam, a nemzet, valamint a rend, a jog keretei őseredeti, vagyis primordiális tartalmaink. Ez azt jelenti, hogy nem modernkori „huncutságokról”, valamiféle visszavetített, önkényes társadalmi konstrukciókról van szó, hanem természet szerint szövődő, a belátott emberi történelem kezdetéig visszanyúló, újra és újra megképződő elemi jelenségekről. Tanulságos ezt eredőiben is megvilágítani a primordiális magyar államiság, a X. századi magyar állam valóságán, hiszen a magyarság már István király előtt is államot alkotott, nem is akármilyet! Másrészt szükséges és hasznos erről beszélni azért is, mert a nemzet, állam, jog, társadalom alapvető intézményei ma átfogó támadás alatt állnak, ezért újra meg kell találnunk, egyúttal meg is kell védenünk az alapfogalmainkat. Dr. Dr. Tóth Máté LL.M, PhD jogász, közgazdász, népszerű egyetemi oktató, a tévéből ismert energiajogász, a Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottságának vezetője, a Fordulat könyv szerzője egyszerre történelmi-jogi utazásra és a mai társadalmi-jogvédelmi kihívásokra felhívó előadására várunk mindenkit a Magyarok Országos Gyűlésén augusztus 13-án vasárnap, 12 órától.

Tóth Máté (1984, Kiskunfélegyháza) jogász, író, egyetemi oktató, gazdálkodástudományi PhD, LL.M. (master of law Boston, Suffolk), a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda energetikai csoportját vezető ügyvéd, a Magyar Energetikai Társaság alelnöke, a Védett Társadalom Alapítvány Budapest Bizottságának vezetője, energiajogász valamint a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetségének elnökségi tagja.

13:00 Hajnal Gyöngyi, Czene Attila, Halász Péter László, Wladár Sándor: Hungarikum kutyafajták védelme és az állatvédelem alapvető kérdései

14:00 Novák Előd, Tóth Máté: Veszélyek és lehetőségek az EU-n belül és kívül

Előadóterem (Múlt-Tan-Terem)

10:00 Grandpierre Attila: A magyarság XXI. századi felemelkedése az őstörténete és a fenntarhatóság tükrében
11:00 Bethlen Farkas, Bánffy Szilvia: A magyar nemesség áldozata az ország megmaradásához
12:00 Kolek Zsolt, Andrássy Attila, Borbély Zsolt Attila: A külhoni magyarok segítésének szükségessége a megmaradásukhoz
13:00 Biernacki Karol, Becsey Zsolt: Különbségek oka a lengyel és a magyar kormány Ukrajna-politikájának
14:00 Gyöngy Péter: Nemzeti Művelődési Intézet Makoldi Sándor Központ és Motolla Egyesület bemutatkozása
14:10 Szántai Lajos: A nemzet védelmének szintjei - Szellem, lélek és test önvédelmének mai útjai Szent László életpéldája nyomán

Előadósátor

10:00–12:00 VízVálasztó Fórum
Évértékelő beszámoló, majd lakossági fórum a szakmai kérdésekről: öntözés-csatornakotrás-duzzasztás helyett táji vízvisszatartás, vagyis a víz választása a tájhasználatban.
A felmerült kérdésekre válaszol: Balogh Péter, Cseppentő Attila, Kulcsár László, Sirkó Zoltán.
A tavalyi MOGY-on meghirdetett „VízVálasztó” kezdeményezés eredményeiről: http://elotiszaert.hu/vizvalaszto-hatteranyagok/
Valamint premier előtt bemutatjuk Zoltai András fotográfus kiadványát víz(v)iszonyainkról: https://zoltaiandras.com/blue-memoir
12:00 Hajnal Gyöngyi: Krónikás hagyományunk Atillája és a magyarság kutyái
13:00 Czobor Imre: Önellátó kistérségek hálózata
14:00 Hajnal Gyöngyi, Szikszai István (juhász), Dani János (juhász), Halász Péter László: Jó pásztorok hagyatéka - pásztortudomány a nagyragadozók elleni védelemben, a nagyragadozók védelmében

Bemutató Sátor

11:00-15:00 Kapcsolatok vándorútja a Három Királyfi Három Királylány Mozgalommal
A Három Királyfi Három Királylány Mozgalom egy sétára, vándorútra és találkozásra hív. Járj végig egy utat, amit neked/nektek készítettünk. Gondolkodtató, vicces, nyugodt és mozgalmas feladatokkal. Az út a kapcsolatainkról szól, mert hiszünk abban, hogy ezen múlik az életünk minősége. Gyere el a forgatagban az egész útra, vagy egy-egy pontra. Kapcsolódj össze önmagaddal, társaddal… A séta a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom asztalától indul. Itt beszélgetésre, királyfis, királylányos fényképezkedésre, kapcsolati játékokra is van mód.

12:00-13:00 Flow Chat Randi® Találd meg lelki rokonaidat! Az Egyetemes Emberi Tisztelet – modellje–módszere–játéka, amiben találkozhatsz Önmagaddal és Másokkal. Vezeti: Dunai Attila HR filozófus, családi csapatépítő–mester (Három Királyfi Három Királylány Alapítvány)

13:00–14:00 Déri János (Hortobágyi Madárkórház): A magyar lélek és a madarak kapcsolata

Gyermekvilág

10:00–15:00 Csatárjáték
10:00–15:00 Hun harcos akadálypálya
10:00–15:00 Éltető Értékeink Egyesület:
Népi ügyességi játékok
10:00–15:00 Hajnalcsillag Értékőrző Egyesület: Népi ügyességi játékok

Mesejurta

10:00 Füzes Balázs: Anasztázia mesék a szibériai tajgából
11:00 Zsirmik István: Ázsiai zenés mesék
12:00 Baranyi Ildikó: Bergendócia meséi
13:00 Papp Kornélia, Kertész József: Mag, mag, búzamag, benne aluszik a nap
14:00 Ónodi Krisztián: Magyar utakon

Kézműves sátor

10:00–13:00 Nagycsaládosok Országos Egyesülete: csutka kutya, terméskép, papír és filc figurák
10:00–11:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: nemezelés
11:00–12:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: fafaragás

13:00–17:00 Nagycsaládosok Országos Egyesülete: illatpárna, körmönfonás
13:00–14:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: nemezelés
14:00–15:00 Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület: fafaragás

14:00–16:00 Családi foglalkozás Platthy István rajzterapeutával
A nyár alkotó módú feldolgozása népművészeti motívumok segítségével színes ceruzákkal

Bemutató Sátor

10:00-15:00 Farkas L. Rozália: Népmesés társasjáték, mesekártya, oktatás-nevelési tanácsadás szülőknek

Kisszínpad

10:00 A Talléros Együttes vonós hangszer bemutatóját a Hatetudnád Tánctanoda táncos bemutatója egészíti ki.

11:00 A Talléros Együttes Békés megyéből érkezik, tagjai Barbóc Sándor, a Békés Banda néhai legendás prímásának büszke növedékei. Békés megye „békességben együtt élő nemzetiségeit” hozzák el a MOGY-ra, amely kivételes élménynek ígérkezik.

12:00 Hórihorgas Hujákolók: Gólyalábas-óriásbábos interaktív zenés parasztkomédia

13:00 A Czéczó Banda a vajdasági Tisza-mente dallamait fűzte koncert műsorába, s ezzel a Tisza menti népzenei gyűjtések megismertetését és népszerűsítését vállalta. A „moholi rizgetős” táncot az együttes egyik alapítója, Röske mutatja nekünk. Illik táncba jönni!

14:00 A Magos Együttes erdélyi népzenei kincsestárunk dallamaival varázsol ünnepi hangulatot a színpadra, s egyenesen Kallós Zoltán szülőhelyéről, Válaszútról érkeznek a MOGY-ra, élményekkel telve.

14:15 „Hőseink emléke szívünkben él” pályázat eredményhirdetése

Vendég közösségek

Lovaspálya

10:00–11:00 Távlövő íjászverseny és nyílzápor

kép

Az Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta Szakosztálya íjász távlövés oktatást és közös nyílzáport szervez. A programon bárki részt vehet, a Hód Baranta csapat biztosítja a szükséges eszközöket, de saját felszerelést is lehet használni. Az esemény célja az alakzati lövés technikák elsajátítása és a 100 m-re található célpontok leküzdése. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Jelentkezés: https://forms.gle/t4jYGxApaZhnwNAM8

Pro Cultura Subcarpathica

11:00-13:00 Gyermekjátékok és kézműves foglalkozások

Mester Gerendák Emlékháza

11:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark
14:00 Kurkó János: A Csíksomlyói Néprajzi Emlék- és Élménypark

Gyógyító falu

09:30 Nyitó Szer
10:00 Horváth Bozsena:
Meridián torna (a tó melletti nagyréten)
10:00 Kiss Maotun István (Hun-Magyar őstörténet kutató–író): Szkíta-Hun-Magyar gyógyító jelképek.
11:00 Szondy Miklós: A gyógyító szeretet hangja
12:00 Tölgyesi György: Holisztikus készülékek a jövő kórházából.
14:00 Hegedűs Attila: Mit tehetünk az egészségünkért?
17:30 Záró Szer

Rovás sátor

10:00–15:00 Rovás közösség: Forrai Sándor kiállítási anyaga kiegészítésekkel
10:00–14:30 Rovás foglalkozás: Gyerekeknek és felnőtteknek kezdő szinttől haladóig

SZKITA Egyesület

10:00–11:15 Lőcse István: Érzelmi intelligencia a daganatos megbetegedések és a COVID esetében - Öngyógyítás és Mindfulness gyakorlatok
11:30–12:30 B. Nagy Gyula: Az élő víz szerepe Sumériától Egyiptomon keresztül napjainkig
13:00–13:40 Dudás Jenő: A Magyarság Nemes Életmódja, Étele-Élete, Háza-Hazája ETELKÖZBEN
14:00 Ertsey Attila: Egy pénz- és tulajdonreform körvonalai egy globális valutakrízis előszobájában


15:00–17:00 Történelmi Élőkép

kép

A rendezvény záró ünnepsége egy olyan nagyszabású, lélekemelő drámajáték, melyet a Magyarok Országos Gyűlése keltett életre, és minden alkalommal emlékeztet minket:

„Ahogy egymással bánunk, az a hazánk!”