Barion Pixel

Haj ki rózsám egy szóra – A Mentés Másként Együttes bemutatója

Moldvai és historikus dallamok hagyományos bemutatására kerül sor a MOGY Népművészeti tér és gyermeksátor színpadán

2024.08.19-én, hétfőn, 19:00-kor.

Az együttesről röviden:

“Együttesünk, a Mentés Másként Együttes (Fb oldaluk) a moldvai magyarság dalait, hagyományos táncdallamait szólaltatja meg. Ebben a moldvaiak legkedvesebb hangszerei, a koboz, a furulya és a hegedű játsszák a főszerepet, de más tájak, népek hagyományából is gyakran merítünk. A népi dallamok mellett historikus énekeket, saját megzenésítésű énekelt verseket játszunk, amelyek közjátékaiban a népzenei motívumok új életre kelnek. Muzsikánkat leginkább újraénekelt népzenének tekintjük, melyet a Mentés Másként, Menyegző, Élő Nap és a tavaly megjelent Útitárs CD lemezen örökítünk meg.

Haj ki rózsám egy szóra címet adtuk a dallam-bemutatónak, amely a szerelemről, a párválasztásról szól, így a moldvai énekek között főleg guzsalyas dallamok szerepelnek (Mikor én még 18 éves vótam…, Ideki e csenderbe…), amelyeket jól ellensúlyoznak meditatív énekeink (Fúdd el jó szél…, Porondos víz matrján), egy-egy dallamban pedig a katonasors, illetve régi vitézségünk is felcsendül (Falum előtt…, Üdvözlégy kegyelmes Szent László király…).

Táncházasként, népzene-gyűjtőként, népzene-tanárként elmélyültünk a népi éneklés és táncmuzsika mesterségében, a hagyományos kultúra működésében. Tanítványainkkal, a Népzenei Kamaraműhellyel évente járjuk Moldva hagyományőrző falvait, együtt zenélünk, együtt énekeljük dalaikat, táncaikat, közösen két lemezt adtunk ki, Hegyek-völgyek között és Karikás tánc címmel. A harmadik hagyományőrző lemezünk anyagát éppen ezen a nyáron vettük fel Moldvában.

Mi sem természetesebb számunkra, mint hogy a két utolsó népdal előadására (Ideki e csenderbe…, Mikor én még 18 éves vótam…) a Népzenei Kamaraműhely tagjait és az idei MOGY műsoraiban szereplő, a moldvai tehetséges fiatalkorú hagyományőrző énekeseket is meghívtuk.”

Koncert felállás:
Fábri-Ivánovics Tünde – ének, dob, csengők
Fábri Géza – koboz, tambura, ének
Barta Márton – furulya, kaval, fujara, ének

Meghívott vendégek:
Népzenei Kamaraműhely,
Moldvai fiatalkorú hagyományőrző énekesek