Barion Pixel

Környezettudatosság és odafigyelés jellemzi idén a MOGY konyháját

Idén különösen nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság és a változatosság a Magyarok Országos Gyűlése (MOGY) konyháján – árulta el id. Andrási István, a rendezvény egyik szervezője, aki a gasztronómiai részleg koordinálásában vesz részt.

„Tavaly kapcsolódtam be segítőként a konyhai munkába, és azt tapasztaltam, hogy szervezési szempontból akad még javítanivaló. Ezért idén több újítással készülünk” – mondta Andrási István. Kiemelte, hogy külön figyelmet fordítanak a vegetáriánus és vegán segítők étkezési igényeire, rugalmasabbak lesznek az ad hoc felmerülő igények kielégítésében is. „Szeretnénk kulturált élelmiszertárolást megvalósítani, a maradékokat pedig gondosan kezeljük majd: ételhulladék helyett fagyasztva, másnap újramelegítve szolgáljuk fel, így bővítjük a kínálatot, és csökkentjük a pazarlást” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy milyen ételekre lehet számítani, a szervező azt mondta, hogy sok múlik az adományokon. „Június végén még korlátozottak a friss zöldség-lehetőségeink, általában krumpli, paprika és paradicsom áll rendelkezésünkre. Ebből készülnek hagyományosan a népszerű ételek, mint például a lecsó vagy a pusztapörkölt. A kínálatot mindig az határozza meg, hogy milyen alapanyagok érkeznek felajánlások révén” – magyarázta.

A szervező hozzátette, hogy minden felajánlást és önkéntes segítséget örömmel fogadnak. „Élelmiszer, segédeszközök, tárolóeszközök – minden támogatást nagyra értékelünk, hiszen a MOGY konyhája adományokból működik” – mondta.

Végül arra is kitért, miért tartja különlegesnek a Magyarok Országos Gyűlését: „A MOGY egyik legszebb jellemzője számomra az önzetlen segítőkészség és a jó hangulat. Öröm látni, hogy ilyen közösségi összefogással lehet ápolni és továbbadni a magyar hagyományokat. Ezért is csatlakozom örömmel minden évben a rendezvény szervezéséhez.”

Nézd meg a videós interjút a képre kattintva: